Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

сечение на проводник?!?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Сеп 15, 2005 19:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Нека и аз да се изкажа:
Ако се приеме че допустимия пад е 18 волта то тогава излиза че съпротивлението на жицата при 3А консумация трябва да е най-много 18/3=6 ома.
От там излиза че сечението трябва да бъде 0,017*800/6=2,26 квадрата Rolling Eyes
Ако някой се усъмни в сметките ми да ми погледне подписа Wink
madjurov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Сеп 15, 2005 21:04    Заглавие: Отговорете с цитат

По сметки си съвсем прав! Ама и предишното мнение ме замисли. Опита ми говори, че и той е прав, ама тия 5-6 волта спад накрая при това сечение малко ме притесняват...
Viper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 15, 2005 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Знам че по сметки излиза едно а на практика друго. Аз говоря от гледна точка на практиката защото подържам ЛАН мрежа и е изградена точно така както ви казах. Даже след десетия суич имам ново захранване 60 волта в което има едно реле това реле е вързано към предното трасе и като изключа трафа в станцията цялата мрежа спира.
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Чет Сеп 15, 2005 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполага се ,че ще използваш меден проводник! Меден проводник със сечение 1мм2 дълъг 1м има съпротивление 0.0175 Ома.Което означава ,че проводник дълъг 800м ще има съпротивление 0.0175 Х 800 = 14 Ом . Загубата на напрежение по такъе проводник зависи от съпротивлението му и тока ,който тече по него. В твоя случай 14 Ом Х 5 А = 70В. Това е много ! От твойте 90В ще останат едва 20В. Значи почваш да вдигаш сечението , ако този 1мм2 го вдигнеш 2 пъти загубата ще се намали 2 пъти . Вече ще е 35В. Пак е доста дигаш още и така.... Помни обаче че винаги ще има и за проводника Smile А колко ще е за него ти ще решиш.В карйна сметка стигнахме до 3мм2 а до там стигна и shoWmaniac. Така ,че си вземи 4мм2 ,защото 3 мм2 няма Smile .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 15, 2005 23:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Банчев ,не чети само първия пост ,не видя ли ,че тока е намален на 2.5-3 А При този ток 2 квадрата са напълно достатъчни!Както всъщност излезе и от грубите ми сметки по горе. Че и цената на 800 метра 2Х4квадрата май ще излезе доста солена! Всъщност сега ми хрумна нещо друго-защо смятаме загубите само на единия проводник ,май без да искаш може да се окажеш прав за 4 те квадрата? От друга страна обаче ,подозирам ,че не си взел предвид спадането на консумацията вследствие понижаването на напрежението ,около 4-5 пъти ,при по ниско кпд. и ако имаш 10 суича по .3 А смятай го 3А/4 =0.75-1 А. Това обяснява и писанката на Viper за сечението 0.75мм2.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 16, 2005 2:01    Заглавие: Re: сечение на проводник?!? Отговорете с цитат

Estranged написа:
...да пусна по него 90 волта AC. Дължината му трябва да е около 800 метра, а консумацията по него 5 ампера!

за switch-ве само ли става въпрос?
ако е така то на са ти необходими такива токове (дори и 3А).

всъщност като се замисля такъв ток ти е необходим само ако ще включваш компютър на края на тая линия, което би било безсмислено.

ако ще храниш само суичове токът ще е макс 1А в началните сегменти и двата свободни чифта на ФТП-то ти стигат.

м/у другото за сметката - те са по 0.2 кв.мм. всеки проводник със съпротивление 8 ома/100 метра.

ако е нещо по-специално като конфигурация - кажи малко повече, ако искаш да ти го сметнем Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 16, 2005 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте колеги ,нека кажа и аз нещо .Сметките Ви са верни ,обаче на практика нещата са коренно различни ,казвам го от личен опит ,опънали сме до сега над 1000км кабели за различни мощности Confused За целта има готови програми смятащи сечението на проводника ,всичко е наред обаче лошото при нас в БГ , е че медните проводници не са от чиста мед ,а мед с доста примеси Crying or Very sad Сигурен съм ,че с 2x4кв.мм ШВПС ще е наред при 2-3 ампера консумация,с 2.5 също ще стане,но 800метра си е бая разтояние,пад ще имаш неминуемо може и 6кв.мм да не могат да ти компенсират пада на напрежение... Confused
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Пет Сеп 16, 2005 22:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Aleksandro е прав за практиката и теорията. Exclamation Малко теоритично гледаме на въпроса!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Сеп 17, 2005 10:06    Заглавие: Отговорете с цитат

А и не забравяйте че суичовете не са накуп във края а са разпределени долу горе равномерно по захранващата линия. Може да се сложи в началото по-дебел проводник, по-нататък по-тънък и така нататък.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Estranged
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Svishtov

МнениеПуснато на: Съб Сеп 17, 2005 17:19    Заглавие: Отговорете с цитат

няма да са суичове, а конвертнорни устройства които преубразуват сигнала от оптичния кабел към ftp. през около 200 метра трябва да има по 1. мисля с 2 мм2 да кабел да пробваме - дано да стане че иначе лошо Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети