|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 7:52 Заглавие: |
|
|
За да уточня, да не би някой да е в заблуда като говоря за постоянен и не постоянен ток, няма в предвид AC/DC , ако някой си мисли това трябва да се върне много по назад в материала от линка който съм дал, на български това са прав и променлив ...... само да си кажа .. някой да не бърка постоянен с прав. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:04 Заглавие: |
|
|
Хем е постоянен хем променлив , точно така В началото след стратиране е много голям / ограничен единствено от това какъв ток може да даде генератора / и бързо спада до една определена стойност , която се запазва и е почти линейна . Колкото е по разреден акумулатора толкова е " по линейна " и е за по дълго време. Ако има поставен генератор на ток , обвързан с напражението което спомена 13,8 - 14,6 то тогава живота на акумулатора би бил далеч по дълаг но не би имал възможност да се зареди тъй като времето би нараснало неоправдано дълго. Говоря за конкретния случай.
А относно темата , може спокойно да се постави 44 Аh акумулатор и той би се зареждал без никакъв проблем. Естествено за по дълго време. За целта аз преправям UPS -и Proflex китайски с 12Ah акумулатори . На собствен ход при 50W консумация изкарват точно 2 часа.Но ако се взима такъв не е лошо най напред да се види на каква честота работи , защото последната серия бяха на 200Hz и помпата не откъсваше
Първия който правех работи със стар акумулатор от Трабант вече 4 година . Мисля че ако зареждането му не беше както трябва...отдавна би трябвало да е извън строя...... _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
burzaka Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:20 Заглавие: |
|
|
Благодаря Ноел
Даде ми надежда.
Аз вече бях решил, но все пак очаквах подкрепа.
А UPS-a го свързах вече към помпата,врътка я без проблем,
като му дръпна щепсела издържа около 30 минути,
но понеже е стоял около година неупотребяван,предполагам че ако му се смени собствената батерия може да изкара до 2 часа.
Колебая се дали си струва да му сменям
"неговата" батерия или направо да купувам 44 А/h ? |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:22 Заглавие: Da ama ne |
|
|
| ToНи написа: | Интерсно как хем е постоянен хем зависи от степента на разряд, естествено че не се зарежда с постоянен ток. Реле регулатора дава фиксирано напрежение 14.6 ако не ме лъже паметта, и именно това нарежение зарежда акумулатора. То винаги си е толкова, не мърда ни нагоре ни надлу, не помня да има и генератор на ток, няма нищо, това отива директно в акумулатора.
Тока с който се зарежда зависи изцяло от степента му на разряд както писа ти.
За хората които не наят акумулаторите не са като туба с вода, по скоро са като кофа оставена на открито, с времето част от ечноста с еизпарява, същото став аи с акумулатора, капацитета му намалява поради саморазряд, за да го запазисш зареден се изпозлва ток на подзаряд, който естествено не е фиксирана а е променлив, фиксирано е напрежението му. |
Така е до някъде, но ако погледнеш с осцилоскоп тока с които се зарежда акумулатора ще видиш че е пулсиращ и даже има и по малко обратен потенциал.
Получава се именно от това реле което като достигне 14,6 се изключва започва малко разряд и като падне на 14 пак се включва !!!
То е направено с умисъл , така се десулфатизира оловния акумулатор.
По книга заряда трябва да е заряд 1/10 и разряда 1/20 за да се получи този ефект а и така се удължава живота на оловния акумулатор.
Погледни имаше подобни теми пак тук как се прави зарядно за оловен акумулатор а и в руските саитовете има много такива схеми за зареждане на автомобилен акумулатор, даже са много прости !!! |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:24 Заглавие: Hehe |
|
|
| burzaka написа: | Благодаря Ноел
Даде ми надежда.
Аз вече бях решил, но все пак очаквах подкрепа.
А UPS-a го свързах вече към помпата,врътка я без проблем,
като му дръпна щепсела издържа около 30 минути,
но понеже е стоял около година неупотребяван,предполагам че ако му се смени собствената батерия може да изкара до 2 часа.
Направо се хвърляи за един 44 и се не бои , щом я върти няма да имаш проблеми , но все пак ако работи час няма ли да я изпърже тази помпа все пак импулса които излиза от UPS-a маи беше правоъгълен  |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:30 Заглавие: Re: Hehe |
|
|
| Shtur написа: | но все пак ако работи час няма ли да я изпърже тази помпа все пак импулса които излиза от UPS-a маи беше правоъгълен  |
Само не ме карай да ти ги опиша каква форма са   Няма такъв термин . Нещо средно между пик , синусуида , правоъгълен , трионообразен и всичко това с леко заобляне   _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 10:46 Заглавие: Re: Hehe |
|
|
| Noel написа: | | Shtur написа: | но все пак ако работи час няма ли да я изпърже тази помпа все пак импулса които излиза от UPS-a маи беше правоъгълен  |
Само не ме карай да ти ги опиша каква форма са   Няма такъв термин . Нещо средно между пик , синусуида , правоъгълен , трионообразен и всичко това с леко заобляне   |
Е да така ще е все пак има индуктивности от двигателя
Преди време гледах в една компютърна фирма инвертор и наи интересно че пишеше че изхода е синусоида, а на по обикновенните инвертори пише някаква модифицирана синусоида и мерих с осцилоскопа изхода на едно такова с модифицирана синусоида и си беше съвсем правоъгълен сигнала даже и го бях натоварил с крушка 100 Вата  |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 10:58 Заглавие: |
|
|
| burzaka написа: |
Остави си неговия да си седи на местото , вземи един диод от рода на 5404 , паралелно на него сложи резистор около 30-100 Ом но поне 5W, свържи катода към + са на съществуващия акумулатор , анода към + са на новия , а двата минуса на едно и си го остави някъде до UPS-а , така хем ще се зарежда , хем ще черпи и от двата , недостатъка е че вътрешния винаги ще се разрежда повече но не е проблем , а когато ти се наложи да преместиш UPS-a и да го ползваш за нещо друго в него винаги си има акумулатор. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 11:16 Заглавие: |
|
|
Ако акумулатора който слагаш е нов няма да имаш проблем. При стари акумулатори тока на саморазряд може да достигне 500мА и нагоре а това е равно на зарядния ток на UPSa. При повечето модели заряда се извършва с генератор на ток до достигане на 80% от капацитета който след това става регулатор на напрежение и дозарежда акумулатора. Виждал съм само един модел който зареждаше твърдо с напрежение но регулатора му гърмеше и със собственните си батерии. На пазара има и много евтини UPSи които нямат дори и регулатор за заряда а са изпълнени с еднополупериоден изправител и балансен резистор.
Успех  |
|
|
 |
Гост
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|