Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Външен акумулатор към Smart UPS APC420
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 7:52    Заглавие: Отговорете с цитат

За да уточня, да не би някой да е в заблуда като говоря за постоянен и не постоянен ток, няма в предвид AC/DC Smile, ако някой си мисли това трябва да се върне много по назад в материала от линка който съм дал, на български това са прав и променлив ...... само да си кажа .. някой да не бърка постоянен с прав.
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Хем е постоянен хем променлив , точно така Smile В началото след стратиране е много голям / ограничен единствено от това какъв ток може да даде генератора / и бързо спада до една определена стойност , която се запазва и е почти линейна . Колкото е по разреден акумулатора толкова е " по линейна " и е за по дълго време. Ако има поставен генератор на ток , обвързан с напражението което спомена 13,8 - 14,6 то тогава живота на акумулатора би бил далеч по дълаг но не би имал възможност да се зареди тъй като времето би нараснало неоправдано дълго. Говоря за конкретния случай.
А относно темата , може спокойно да се постави 44 Аh акумулатор и той би се зареждал без никакъв проблем. Естествено за по дълго време. За целта аз преправям UPS -и Proflex китайски с 12Ah акумулатори . На собствен ход при 50W консумация изкарват точно 2 часа.Но ако се взима такъв не е лошо най напред да се види на каква честота работи , защото последната серия бяха на 200Hz Smile и помпата не откъсваше Smile
Първия който правех работи със стар акумулатор от Трабант вече 4 година . Мисля че ако зареждането му не беше както трябва...отдавна би трябвало да е извън строя......
burzaka
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Павел баня

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря Ноел
Даде ми надежда.
Аз вече бях решил, но все пак очаквах подкрепа.
А UPS-a го свързах вече към помпата,врътка я без проблем,
като му дръпна щепсела издържа около 30 минути,
но понеже е стоял около година неупотребяван,предполагам че ако му се смени собствената батерия може да изкара до 2 часа.
Колебая се дали си струва да му сменям
"неговата" батерия или направо да купувам 44 А/h ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:22    Заглавие: Da ama ne Отговорете с цитат

ToНи написа:
Интерсно как хем е постоянен хем зависи от степента на разряд, естествено че не се зарежда с постоянен ток. Реле регулатора дава фиксирано напрежение 14.6 ако не ме лъже паметта, и именно това нарежение зарежда акумулатора. То винаги си е толкова, не мърда ни нагоре ни надлу, не помня да има и генератор на ток, няма нищо, това отива директно в акумулатора.
Тока с който се зарежда зависи изцяло от степента му на разряд както писа ти.
За хората които не наят акумулаторите не са като туба с вода, по скоро са като кофа оставена на открито, с времето част от ечноста с еизпарява, същото став аи с акумулатора, капацитета му намалява поради саморазряд, за да го запазисш зареден се изпозлва ток на подзаряд, който естествено не е фиксирана а е променлив, фиксирано е напрежението му.

Така е до някъде, но ако погледнеш с осцилоскоп тока с които се зарежда акумулатора ще видиш че е пулсиращ и даже има и по малко обратен потенциал.
Получава се именно от това реле което като достигне 14,6 се изключва започва малко разряд и като падне на 14 пак се включва !!!
То е направено с умисъл , така се десулфатизира оловния акумулатор.
По книга заряда трябва да е заряд 1/10 и разряда 1/20 за да се получи този ефект а и така се удължава живота на оловния акумулатор.
Погледни имаше подобни теми пак тук как се прави зарядно за оловен акумулатор а и в руските саитовете има много такива схеми за зареждане на автомобилен акумулатор, даже са много прости !!!
Върнете се в началото
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:24    Заглавие: Hehe Отговорете с цитат

burzaka написа:
Благодаря Ноел
Даде ми надежда.
Аз вече бях решил, но все пак очаквах подкрепа.
А UPS-a го свързах вече към помпата,врътка я без проблем,
като му дръпна щепсела издържа около 30 минути,
но понеже е стоял около година неупотребяван,предполагам че ако му се смени собствената батерия може да изкара до 2 часа.

Направо се хвърляи за един 44 и се не бои , щом я върти няма да имаш проблеми , но все пак ако работи час няма ли да я изпърже тази помпа все пак импулса които излиза от UPS-a маи беше правоъгълен Confused
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 8:30    Заглавие: Re: Hehe Отговорете с цитат

Shtur написа:
но все пак ако работи час няма ли да я изпърже тази помпа все пак импулса които излиза от UPS-a маи беше правоъгълен Confused

Само не ме карай да ти ги опиша каква форма са SmileSmileSmile Няма такъв термин . Нещо средно между пик , синусуида , правоъгълен , трионообразен и всичко това с леко заобляне Smile SmileSmile
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 10:46    Заглавие: Re: Hehe Отговорете с цитат

Noel написа:
Shtur написа:
но все пак ако работи час няма ли да я изпърже тази помпа все пак импулса които излиза от UPS-a маи беше правоъгълен Confused

Само не ме карай да ти ги опиша каква форма са SmileSmileSmile Няма такъв термин . Нещо средно между пик , синусуида , правоъгълен , трионообразен и всичко това с леко заобляне Smile SmileSmile

Е да така ще е все пак има индуктивности от двигателя Very Happy
Преди време гледах в една компютърна фирма инвертор и наи интересно че пишеше че изхода е синусоида, а на по обикновенните инвертори пише някаква модифицирана синусоида и мерих с осцилоскопа изхода на едно такова с модифицирана синусоида и си беше съвсем правоъгълен сигнала даже и го бях натоварил с крушка 100 Вата Confused
Върнете се в началото
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 10:58    Заглавие: Отговорете с цитат

burzaka написа:

Остави си неговия да си седи на местото , вземи един диод от рода на 5404 , паралелно на него сложи резистор около 30-100 Ом но поне 5W, свържи катода към + са на съществуващия акумулатор , анода към + са на новия , а двата минуса на едно и си го остави някъде до UPS-а , така хем ще се зарежда , хем ще черпи и от двата , недостатъка е че вътрешния винаги ще се разрежда повече но не е проблем , а когато ти се наложи да преместиш UPS-a и да го ползваш за нещо друго в него винаги си има акумулатор.
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 11:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако акумулатора който слагаш е нов няма да имаш проблем. При стари акумулатори тока на саморазряд може да достигне 500мА и нагоре а това е равно на зарядния ток на UPSa. При повечето модели заряда се извършва с генератор на ток до достигане на 80% от капацитета който след това става регулатор на напрежение и дозарежда акумулатора. Виждал съм само един модел който зареждаше твърдо с напрежение но регулатора му гърмеше и със собственните си батерии. На пазара има и много евтини UPSи които нямат дори и регулатор за заряда а са изпълнени с еднополупериоден изправител и балансен резистор.

Успех Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 25, 2005 11:30    Заглавие: Re: Hehe Отговорете с цитат

Noel написа:
Shtur написа:

Само не ме карай да ти ги опиша каква форма са SmileSmileSmile Няма такъв термин . Нещо средно между пик , синусуида , правоъгълен , т рионообразен и всичко това с леко заобляне Smile SmileSmile
Що не хвърлите едно око тук http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=10297&start=20&postdays=0&postorder=asc&highlight=&topicshow=%D1%E8%ED%F3%F1%EE%E8%E4%E0%EB%E5%ED%20DC-AC%2012-220%C2%20%EA%EE%ED%E2%E5%F0%F2%EE%F0%20???
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети