Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Предложение за инкубатор?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 29, 2005 15:22    Заглавие: Mi da Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Затова диода е много подходящ за термодатчик,даже ако е германиев още по добре,неговата чувствителност е голяма,но 1Н4007 има много малък обратен ток и не е шумозащитена системата,големия недостатък е че е силно нелинеен,но за поддържане на една температура това не е важно.....

Ами аз говоря ама никои не чува , като искаш още по голяма чувствителност и по малко усилване, слагаш последователно 2 диода, дори и силициеви ще е хиляди пъти по добре от терморезистор, при положение че е линеино в този диапазон от температурата и е вечен датчик Laughing
Пък и 1-2гр не е толкова от значение , важното е температурата да не се променя и да си остава постоянна във времето, аз затова казах че яицата е нужно да се въртят бавно, като по този начин се нагряват равномерно от всякъде, а вентилатора може и без него ако се направи люпилнята на конвекторен принцип да се движи сам въздуха всичко е ОК.
Виждал съм заводски люпилни за домашно ползване за малко яица и са точно така направени и нямат вентилатор но пък въртят яицата. И при тях се люпят 90% от яицата освен ако не стане нещо необичаино я ток да спре нагревател да изгори и т.н Laughing
Веднъж като се нагласи температурата със живачен термометър и само се проверява от време на време дали бачка люпилнята и се отваря чак когато почнат да се люпят.
Гляма работа че ще се прецакат няколко яица , ако люпи 100 нищо не са 10 Twisted Evil
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
фори
Гост

МнениеПуснато на: Чет Дек 29, 2005 15:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се че се намесвам, ама тва ми прилича малко на мотика с компютърно управление Very Happy
Преди 10-15години на село имах един комшия, който пролетно време си искарваше някой лев като люпеше и продаваше пилета. Та неговите инкубатори ( май два или три броя ), бяха от стар хладилник. Отдолу имаше две круши ( вентилатор не си спомням да е имало), вместо скари някакви пласмасови кори за яйца, които се накланяха отвън чрез прокарана ос през тях. Та неговия терморегулатор беше един живачен електрически термометър, който чрез един контактор командваше лампите ( голямо щракане беше когато работеше Wink ). Никакви термодатчици, микроконтролери ( то тогава ги и нямаше де Wink ) или тем подобни и инкубаторите си работеха доста добре. Единственото което му направих бе че намалих тока през живачният термометър с един транзистор, че иначе живака се разпръскваше от големият ток.
Та според него освен температурата, голямо значение има и влажноста. Особено в последните няколко дни преди излюпването трябва да е много голяма за да могат пилетата лесно да пробият черупката.
Върнете се в началото
stefp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Дек 29, 2005 16:53    Заглавие: Inkubator Отговорете с цитат

Стар хладилник е добро решение за домашен инкубатор ,с контактен живачен термометър също става ,дори при старите промишлени инкубатори се ползваха такива (3 на брой ) които управляват контактори ,но вентилатор ако не задължително е препоръчително да има ,веднъж за равномерно нагряване на яйцата и втори път за вентилация (а вентилационни отвори трябва да има ,все пак вътре има живот а той се нуждае от кислород Smile )
А обръщането може да се направи автоматично ,с часовник от елетромер и механизъм от чистачки на автомобил.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hristo24
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2005 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги,радвам се че темата все пак предтсавлява някакъв интерес и се изказват ралични мнения.Все пак в спора се ражда истината:).Както бях споменал още в началото и аз съм правил инкубатор,но тогава бях все още ученик и някои неща ми бяха по-малко ясни от сега. В едно обаче съм убеден и съгласен с някои от вас - тук си казва думата и природата или биологията,както искате го разбирайте.Така че не винаги идеалните технически условия са гаранция за успех. Разбира се научих и нови неща. И все пак мисля да заложа на изпитания метод с фазовия регулатор, където поне знам какви изненади да очаквам:),а и все пак аз няма да правя промишлено устройство,а такова за битови цели за мой приятел и едва ли някой би се захванал за нещо толкова аматьорско да слага контролери:).
Освен това мисля, че подобни теми са актуални,тъй като процесите свързани с регулиране и измерване на температура са широко разпространени:)
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2005 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да вметна,че фазовото регулиране не е най добрия метод,повечето промишлени контролери използват Пропорционално диференциалния метод ((PID) или много опростено казано нагревателя се пуска на различни по дължина интервали,зависещ от отклонението на зададената температура и посоката.Освен това ако симистора се комутира когато напрежението минава през нулата системата е безшумна,а фазовата комутация,вярвайте ми е страшна бръмчалка дори радио не може да се слуша наоколо ако реотана е над киловат...Серията оптрони МОС**** имат вътрешна схема за детекция на нулата и посочения по горе регулатор може да се опрости,МАА436 също има такава функция
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2005 14:47    Заглавие: Да ама не Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Само да вметна,че фазовото регулиране не е най добрия метод,повечето промишлени контролери използват Пропорционално диференциалния метод ((PID) или много опростено казано нагревателя се пуска на различни по дължина интервали,зависещ от отклонението на зададената температура и посоката.Освен това ако симистора се комутира когато напрежението минава през нулата системата е безшумна,а фазовата комутация,вярвайте ми е страшна бръмчалка дори радио не може да се слуша наоколо ако реотана е над киловат...Серията оптрони МОС**** имат вътрешна схема за детекция на нулата и посочения по горе регулатор може да се опрости,МАА436 също има такава функция

Преди време когато го правих този регулатор , не забелязах никакви смущения а и на осцилоскопа всичко изглеждаше много добре Confused
И какво точно ще опростиш не става ясно Confused
Върнете се в началото
hristo24
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2005 16:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40, този метод на регулиране няма нищо общо с PID регулатор,но няма да спорим,може ти така да го разбираш, в смисъл така да си си го обяснил за себе си по простичко в което няма нищо лошо.Освен това при PID регулатора както личи и от името има и интегриране и изобщо законът се описва с сложен математичен модел от висшата математика.Такива регулатори са сравнително скъпи особено за посочената цел. В някои случаи настройката им никак не е лесна(може да се получи разходящ колебателен процес).А бе с две думи-ползват се за по-отговорни задачи.
Също така 1kW за един битов инкубатор не ти ли се струват малко множко?Според мен и 100-тина вършат работа.
А за схемите си прав:)
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2005 18:52    Заглавие: Отговорете с цитат

На suxfan - не си забелязъл защото първия операционен прави почти това,а Христо ти като разбираш метода за "Пропорционално-интегрално" регулиране,не можеш ли си измисли схема та буниш тука духовете? Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2005 21:53    Заглавие: Hihi Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
На suxfan - не си забелязъл защото първия операционен прави почти това,а Христо ти като разбираш метода за "Пропорционално-интегрално" регулиране,не можеш ли си измисли схема та буниш тука духовете? Laughing Laughing Laughing

Ти явно въобще не си разбрал как работи схемата Laughing
1-вия операционен на LM358 работи като един обикновен компаратор и изработва един импулс малко преди ислед нула на синусоидата, като този импулс разрежда кондензатора на ГЛИН-а , и така имаш трионообразно напрежение във всяка полувълна , то се подава на компаратора LM311 като на другия вход имаш сигнал от постояннотоковия усливател на термодатчика (ДИОД-а) .
Ако искаш си сложи и там LM311 все същото е ,ама защо да хабиш части като единия от LM358 ще ти хартиса Laughing
Помисли малко и тогава ръси мозъци Laughing
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2005 22:29    Заглавие: Отговорете с цитат

suxfan, една молба - нека се запази добрия тон на общуване и да не се превръща темата (и форума) в място за лични нападки (не винаги основателни).

А "датчика на нулата" може да върши и други работи - зависи откъде го погледнеш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети