|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2005 15:22 Заглавие: Mi da |
|
|
| Stoy40 написа: | | Затова диода е много подходящ за термодатчик,даже ако е германиев още по добре,неговата чувствителност е голяма,но 1Н4007 има много малък обратен ток и не е шумозащитена системата,големия недостатък е че е силно нелинеен,но за поддържане на една температура това не е важно..... |
Ами аз говоря ама никои не чува , като искаш още по голяма чувствителност и по малко усилване, слагаш последователно 2 диода, дори и силициеви ще е хиляди пъти по добре от терморезистор, при положение че е линеино в този диапазон от температурата и е вечен датчик
Пък и 1-2гр не е толкова от значение , важното е температурата да не се променя и да си остава постоянна във времето, аз затова казах че яицата е нужно да се въртят бавно, като по този начин се нагряват равномерно от всякъде, а вентилатора може и без него ако се направи люпилнята на конвекторен принцип да се движи сам въздуха всичко е ОК.
Виждал съм заводски люпилни за домашно ползване за малко яица и са точно така направени и нямат вентилатор но пък въртят яицата. И при тях се люпят 90% от яицата освен ако не стане нещо необичаино я ток да спре нагревател да изгори и т.н
Веднъж като се нагласи температурата със живачен термометър и само се проверява от време на време дали бачка люпилнята и се отваря чак когато почнат да се люпят.
Гляма работа че ще се прецакат няколко яица , ако люпи 100 нищо не са 10  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
фори Гост
|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2005 15:59 Заглавие: |
|
|
Извинявам се че се намесвам, ама тва ми прилича малко на мотика с компютърно управление
Преди 10-15години на село имах един комшия, който пролетно време си искарваше някой лев като люпеше и продаваше пилета. Та неговите инкубатори ( май два или три броя ), бяха от стар хладилник. Отдолу имаше две круши ( вентилатор не си спомням да е имало), вместо скари някакви пласмасови кори за яйца, които се накланяха отвън чрез прокарана ос през тях. Та неговия терморегулатор беше един живачен електрически термометър, който чрез един контактор командваше лампите ( голямо щракане беше когато работеше ). Никакви термодатчици, микроконтролери ( то тогава ги и нямаше де ) или тем подобни и инкубаторите си работеха доста добре. Единственото което му направих бе че намалих тока през живачният термометър с един транзистор, че иначе живака се разпръскваше от големият ток.
Та според него освен температурата, голямо значение има и влажноста. Особено в последните няколко дни преди излюпването трябва да е много голяма за да могат пилетата лесно да пробият черупката. |
|
|
 |
stefp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2005 16:53 Заглавие: Inkubator |
|
|
Стар хладилник е добро решение за домашен инкубатор ,с контактен живачен термометър също става ,дори при старите промишлени инкубатори се ползваха такива (3 на брой ) които управляват контактори ,но вентилатор ако не задължително е препоръчително да има ,веднъж за равномерно нагряване на яйцата и втори път за вентилация (а вентилационни отвори трябва да има ,все пак вътре има живот а той се нуждае от кислород )
А обръщането може да се направи автоматично ,с часовник от елетромер и механизъм от чистачки на автомобил. |
|
|
 |
hristo24 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2005 0:21 Заглавие: |
|
|
Колеги,радвам се че темата все пак предтсавлява някакъв интерес и се изказват ралични мнения.Все пак в спора се ражда истината:).Както бях споменал още в началото и аз съм правил инкубатор,но тогава бях все още ученик и някои неща ми бяха по-малко ясни от сега. В едно обаче съм убеден и съгласен с някои от вас - тук си казва думата и природата или биологията,както искате го разбирайте.Така че не винаги идеалните технически условия са гаранция за успех. Разбира се научих и нови неща. И все пак мисля да заложа на изпитания метод с фазовия регулатор, където поне знам какви изненади да очаквам:),а и все пак аз няма да правя промишлено устройство,а такова за битови цели за мой приятел и едва ли някой би се захванал за нещо толкова аматьорско да слага контролери:).
Освен това мисля, че подобни теми са актуални,тъй като процесите свързани с регулиране и измерване на температура са широко разпространени:) |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2005 13:00 Заглавие: |
|
|
| Само да вметна,че фазовото регулиране не е най добрия метод,повечето промишлени контролери използват Пропорционално диференциалния метод ((PID) или много опростено казано нагревателя се пуска на различни по дължина интервали,зависещ от отклонението на зададената температура и посоката.Освен това ако симистора се комутира когато напрежението минава през нулата системата е безшумна,а фазовата комутация,вярвайте ми е страшна бръмчалка дори радио не може да се слуша наоколо ако реотана е над киловат...Серията оптрони МОС**** имат вътрешна схема за детекция на нулата и посочения по горе регулатор може да се опрости,МАА436 също има такава функция |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2005 14:47 Заглавие: Да ама не |
|
|
| Stoy40 написа: | | Само да вметна,че фазовото регулиране не е най добрия метод,повечето промишлени контролери използват Пропорционално диференциалния метод ((PID) или много опростено казано нагревателя се пуска на различни по дължина интервали,зависещ от отклонението на зададената температура и посоката.Освен това ако симистора се комутира когато напрежението минава през нулата системата е безшумна,а фазовата комутация,вярвайте ми е страшна бръмчалка дори радио не може да се слуша наоколо ако реотана е над киловат...Серията оптрони МОС**** имат вътрешна схема за детекция на нулата и посочения по горе регулатор може да се опрости,МАА436 също има такава функция |
Преди време когато го правих този регулатор , не забелязах никакви смущения а и на осцилоскопа всичко изглеждаше много добре
И какво точно ще опростиш не става ясно  |
|
|
 |
hristo24 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2005 16:20 Заглавие: |
|
|
Stoy40, този метод на регулиране няма нищо общо с PID регулатор,но няма да спорим,може ти така да го разбираш, в смисъл така да си си го обяснил за себе си по простичко в което няма нищо лошо.Освен това при PID регулатора както личи и от името има и интегриране и изобщо законът се описва с сложен математичен модел от висшата математика.Такива регулатори са сравнително скъпи особено за посочената цел. В някои случаи настройката им никак не е лесна(може да се получи разходящ колебателен процес).А бе с две думи-ползват се за по-отговорни задачи.
Също така 1kW за един битов инкубатор не ти ли се струват малко множко?Според мен и 100-тина вършат работа.
А за схемите си прав:) |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2005 18:52 Заглавие: |
|
|
На suxfan - не си забелязъл защото първия операционен прави почти това,а Христо ти като разбираш метода за "Пропорционално-интегрално" регулиране,не можеш ли си измисли схема та буниш тука духовете?  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2005 21:53 Заглавие: Hihi |
|
|
| Stoy40 написа: | На suxfan - не си забелязъл защото първия операционен прави почти това,а Христо ти като разбираш метода за "Пропорционално-интегрално" регулиране,не можеш ли си измисли схема та буниш тука духовете?  |
Ти явно въобще не си разбрал как работи схемата
1-вия операционен на LM358 работи като един обикновен компаратор и изработва един импулс малко преди ислед нула на синусоидата, като този импулс разрежда кондензатора на ГЛИН-а , и така имаш трионообразно напрежение във всяка полувълна , то се подава на компаратора LM311 като на другия вход имаш сигнал от постояннотоковия усливател на термодатчика (ДИОД-а) .
Ако искаш си сложи и там LM311 все същото е ,ама защо да хабиш части като единия от LM358 ще ти хартиса
Помисли малко и тогава ръси мозъци  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2005 22:29 Заглавие: |
|
|
suxfan, една молба - нека се запази добрия тон на общуване и да не се превръща темата (и форума) в място за лични нападки (не винаги основателни).
А "датчика на нулата" може да върши и други работи - зависи откъде го погледнеш. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|