Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсно захранване
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Сря Яну 11, 2006 8:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Така предложено, това нещо ще даде резултат.Предлагам двете стъпала да ги захраниш по отделно, с отделни изправителни и филтрови групи.Като ги имаш трафовете, диодите и кондензаторите не вдигат много себестойността.Таково решение ползвах преди година в един QUAD 2x200W, с два трафа по 270 вата.Работи чудесно.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 15, 2006 14:22    Заглавие: четене му е майката Отговорете с цитат

От 25 години правя усилватели , но едва преди няколко седмици си обясних някои неща относно захранването им .
От опита ми доброто захранване е поне 2,5 пъти преоразмерено , това при положение че се използва стандартната методика за изчисляване на мрежови трансформатори .
Оказва се че горното решение е добро но не и най икономично.
Основният фактор който съм пропускал е работата на желязото при по ниска от 50 херца честота Shocked да да , насища се и още как Laughing особено последните години през които гоненето на повече бас е основна цел /жалко , но никой не се интересува от вярна звукова картина/.
По добрия вариант е да се изчисли трафа като се промени стоиността на индукцията съобразно долната гранична честота на усилвателя , това обаче не е лека задача , много фактори трябва да се вземат в предвид.
Относно схема на импулсно за аудио цели , във файлообменника има .
И един въпрос : как със захранване 57 волта ще изкараш посочената от теб мощност , /на колко ома товар?/ забрави........ Rolling Eyes
Nightmare
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Яну 15, 2006 19:00    Заглавие: Re: четене му е майката Отговорете с цитат

raxell написа:
И един въпрос : как със захранване 57 волта ще изкараш посочената от теб мощност , /на колко ома товар?/ забрави........ Rolling Eyes

На минимум 61,6В се постига тази мощност-производителя е дал 66В при товар от 8ома Smile
То и лесно може да се изчисли:
200Вт при 8ома товар са 40В и 5А
максималната стойност е 40*√2=56,6В
пада на напрежението в крайните транзистори е обикновено около 5В
56,6+5=61,6В

А за тока 5*√2=7,1А (максимална стойност)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 16, 2006 11:31    Заглавие: Re: четене му е майката Отговорете с цитат

Nightmare написа:
raxell написа:

На минимум 61,6В се постига тази мощност-производителя е дал 66В при товар от 8ома Smile
То и лесно може да се изчисли:
200Вт при 8ома товар са 40В и 5А
максималната стойност е 40*√2=56,6В
пада на напрежението в крайните транзистори е обикновено около 5В
56,6+5=61,6В

А за тока 5*√2=7,1А (максимална стойност)

Леле колко лесно било Shocked също като при постоянен ток Shocked Shocked Shocked Idea
Я да почетеш малко,но не фирмени каталози в които не уточняват за коя от петте вида мощности става въпрос , и успех Very Happy
Nightmare
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Яну 16, 2006 13:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Леле и като не било толкова лесно Question би ли направил сметките, че аз нямам 25 години стаж Shocked Shocked Shocked
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 16, 2006 14:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Кошмарче ,ти май забравяш , че имаш и отрицателна полувълна ,трябва 40*SQR2 да го умножиш по 2 още. Чудя се защо не вземете да научите тази хубава формула -P=U^2/8XRt -много още има да учите!
Що се отнася до басовите честоти и способността на захранването да ги поема тя си зависи най вече от филтриращите кондензатори ,не от трафа и не смятам ,че той работи на друга честота освен мрежовата.
Върнете се в началото
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Берлин/Германия

МнениеПуснато на: Пон Яну 16, 2006 16:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Nightmare> моя, аз само ще ти кажа че доста се мъчих с тия импулсни захранвания (ако се разровиш тука из форума ще намериш поне 4-5 топика по темата). И в крайна сметка се оказа че не е проста работата, след 35-40 изгорени транзистора се отказах(не че не тръгна, ами КПД-то не ми хареса, 30-45% са жалка стоиност). Ако ще е за домашни условия, то няма по добро от един или два трафа, а ако ще е за автомобил, намери си от някъде работещ усилвател, свали му схемата и.... ти си човека.

А ако си решил да се пробваш, това е друго, мога само да ти пожелая успех в начинанието.
Погледни в фаилообменника (ако знаете само колко време го търсих, и пак не съм сигурен дали съм го открил!!!) там има схеми за преработка на импулсно от комп което да се ползва за това което търсиш...

П.С. Някои може ли да ми даде линк към фаилообменника...поради горе споменатите причини Smile
Върнете се в началото
Sharo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 16, 2006 16:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Леле колко съм проз...аз си мислех че търсите файлообменника Embarassed

Последната промяна е направена от Sharo на Пон Яну 16, 2006 22:23; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 16, 2006 20:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Присъединявам се към молбата на Svetoslav40 за линк към файлообменниека със схемата на преработено АТХ
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Берлин/Германия

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2006 17:04    Заглавие: Отговорете с цитат

sharo, искаше ли да кажеш нещо??? Ако знаеш със сигурност каде и какво е фаилообменника (защото аз наистина не знам), просто го кажи.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети