| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 17:00 Заглавие: |
|
|
Аха, консуматора към който си го вързал.
Не знам дали има разлика в зареждането. Тука в офиса имаме едни DECT телефони Panasonic на които се избира в менюто дали са с NiCd или NiMH батерии, така че явно има разлики. Може би не са големи. _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
di_rtv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 17:16 Заглавие: |
|
|
Не знам по какъв начин се зареждат NiMH но за NiCd съм сигурен че се зареждат с генератор по ток. А за разряда на NiCd не винаги стига само консуматора . При мен зарядното е механично с часовник и има първо няколко часа разряд и после започва заряда . Все пак има остатъчен ток в батериите .  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 17:17 Заглавие: |
|
|
| Тока на зарядното не е проблем,проблема е в праговото напрежение двата типа се зареждат до различно напрежение.Кадмиевите зареждачки убиват гаранция хидридните.Изпитвал съм го на гърба си мъчейки се да преправям батерии за стари камери,после се наложи да попрочета.... |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 18:16 Заглавие: re |
|
|
Говорите за батерии , а те са съставени от елементи (клетки) които не са с еднакъв капацитет , имайте го в предвид , това обяснява разликата в цената на батерия и такава набрана от отделни елементи които бихте си купили на бройка .
Батериите в продажба са от подбрани елементи ( по капацитет)това гарантира в извесна степен невъзможността да се преполюсова някой от елементите при разреждане .
Със същата сила това важи и при зареждане (презараждане) поради ефекта памет на никел кадмиевите.
Все пак последните са за предпочитане при добре набрана батерия , има многократно по дълъг живот и нищожен саморазряд в сравнение с никел/металхидридните. _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
di_rtv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 20:09 Заглавие: |
|
|
| съгласен съм с мнението на raxell за NiCd батерии . много са издържливи . знимавам се отдавна с подръжката на такива < радиостанции ТАНТАЛ> и се учудвам колко години след срока за годност издържат . Но зарядното е направено точно за тях . Иначе са българско производство . |
|
|
 |
Гост
|
|
|
 |
petrushinov Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 21:02 Заглавие: |
|
|
| одеве и аз си купих метал-хидридни за дискмена който може да си и зарежда акомулаторите обаче излиза , че има разлика в зареждането на горе споменатите типа и зареждачката на дискмена е за кадмиеви така предполагам защото за няколко минути и решава , че са заредени а те не са......... някой може ли да обясни разликата в зареждането на двете ......... в напреженията има ли разлика? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 21:19 Заглавие: |
|
|
Нещо темата много се "изколцати".
Разликата м/у двата обсъждани типа не е съществена.
Ефекта "памет" при NiMH е по-слабо изразен отколкото при другите.
Качеството на зарядното и начина на експлоатация е винаги от съществено значение за това да се запази капацитета им максимално дълго.
Произхода им няма да го коментирам. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 21:44 Заглавие: |
|
|
| Стенли написа: | | . Общо взето за предпочитане са NiMH. Токът на заряд при двете е приблизително еднакъв, така че зарядното ще пасне и на двете. | Щ е пасне ако винтоверта е китайски и зарядното е тип трансформатор-диод-акумолатор,ако е нещо по скъпо ще пасне друг път.В първия слуяай е излишно да се дават маса пари за нова батеря,след като зарядното ще я умори за 5-6 цикъла.Във втория трябва да се прецени момента с качеството на купуващите се елементи и цената на зареждачката за да се пристъпи към замяната.В никакъв случай стара дори качествена зареждачка няма да зареди металхидридна батерия.... |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2006 23:08 Заглавие: |
|
|
Както вече по-горе беше казано (сори, ама постингите са много и не мога да цитирам конкретно), NiMH са предназначени за замяна на NiCd поради ефекта "памет". При последните този ефект е намален, но не напълно.
NiCd, независимо от режима на заряд се зареждат до dD<0, т. е. когато напрежението върху елемента достигне максимум и започне да намалява. Температурата също се покачва.
При NiMH (вероятна поради разликата в материалите и технологията), ефекта dU е по-слабо изразен, но-температурата се покачва по-рязко токолкото при NiCd.
Затова има различни режими при DECT телефоните.
Например, една софийска фирма ми предложи подобно зарядно устройство и то струваше към 150 лв. преди 3 г., но контролираше и напрежението и температурата.
Цената не е малка, но зависи и от приложението.
Не бива да се забравя и информация от производителя, ако е известен.
Върху свястните акумулатори има данни за режима на зареждане. |
|
|
 |
|