| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ИванВас Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2006 20:05 Заглавие: |
|
|
Тази тел наистина е алумин,и мисля 4е е използвана,защото с нея трафа става в пъти по-лек.Ако е с мед щеше да е адски тежък.По преблизителни из4исления медната тел която ми трябва за да го пренавия е около 3 кг и самия ламел около1.5кг....Луда работа!!!
Имам и един друг въпрос:как се преценява замяната на една дебела тел с две,три или пове4е по-тънки.Например ако трябва да е медна тел с диаметър 2,5мм с какви други два например по диаметър мога да я заменя?Формула ли има или по справо4ник?Ако ме насо4ите към някой сайт за из4исляване на мрежов траф ще съм много благодарен (не,4е сега не съм )щото аз не можах да намеря. _________________ няма начин да няма начин
Последната промяна е направена от ИванВас на Сря Фев 01, 2006 20:15; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2006 20:07 Заглавие: |
|
|
| По сечението! |
|
|
 |
tan4 Активен потребител

Регистриран на: 07 Юли 2005 Мнения: 72 Местожителство: стара эагора
|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2006 21:18 Заглавие: |
|
|
| Относно запояването на алуминиев проводник,преди години си закупих флюс за запояване на алуминий с мед и др. метали.Смятах да го използвам за запушване на пробиви на камерите на хладилниците но опитите ми не успяха.Но за сметка на това успешно запоих без проблеми много четки на автомобилни стартери на които статорите им бяха навити с аломиниев профил.Този флюс го продават в магзините за резервни части за хладилна техника. |
|
|
 |
chwr Гост
|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2006 22:40 Заглавие: |
|
|
| Алуминий се запоява безпроблемно, като се потопи в машинно масло мястото което ще се запоява. Както е под маслото са почиства с остър предмет окиса по повърхността( без да се вади на въздуха). Пак в маслото се нагрява тинола и калайдисването става. |
|
|
 |
rudiem Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2006 23:46 Заглавие: |
|
|
| ИванВас написа: | Ако е с мед щеше да е адски тежък.По преблизителни из4исления медната тел която ми трябва за да го пренавия е около 3 кг и самия ламел около1.5кг....Луда работа!!! |
Хубавите неща искат жертви.  |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Чет Фев 02, 2006 9:03 Заглавие: Mda |
|
|
| rudiem написа: | | ИванВас написа: | Ако е с мед щеше да е адски тежък.По преблизителни из4исления медната тел която ми трябва за да го пренавия е около 3 кг и самия ламел около1.5кг....Луда работа!!! |
Хубавите неща искат жертви.  |
А никои ли не се е замислял , дали не е посребрен ?
Аз доколкото знам руснаците имаха навика да посребряват проводниците , особенно за високочестотните места, може тогава да не ги е бъркало и за 50те Hz а било евтино.
И в това има голяма логика , по принцип среброто е по добър проводник даже и от медта да не говорим за алуминия , а всеки които малко е учил електроника би трябвало да знае че променливия ток върви по повърхноста на проводника
Така че не го разваляи а се радваи че си попаднал това чудо на техниката , колко е мощноста му не става ли за електрожен  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 07, 2006 0:55 Заглавие: |
|
|
| Shtur написа: | | Така че не го разваляи а се радваи че си попаднал това чудо на техниката , колко е мощноста му не става ли за електрожен |
Аз вече съм го прежалил и разпарчетил. _________________ няма начин да няма начин |
|
|
 |
vlad_o Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 07, 2006 12:17 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | ако трябва да е медна тел с диаметър 2,5мм с какви други |
Гледай сечение ,а не диаметър.И не мисли че токът върви по стредата на проводника
Един проводник с N-сечение-един ток I1.два проводника свързани паралелно-I1+I1 ,т.е два пъти по голям ток.Елементарно..
Навремето това им беше проблема на първите руски телевизори.
Лоше спойки на трафа...и като нямаш специален флюс се получават ,какво?-редовни ремонти..  _________________ ДЕИСТВАЙ СМЕЛО И СМАХНАТО
SKYPE vvvlado53 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Фев 07, 2006 20:40 Заглавие: |
|
|
| vlad_o написа: | Гледай сечение ,а не диаметър.И не мисли че токът върви по стредата на проводника
Един проводник с N-сечение-един ток I1.два проводника свързани паралелно-I1+I1 ,т.е два пъти по голям ток.Елементарно..
|
Така и направих.Трафа е готов Навих го с два успоредни проводника с общо сечение 4.2мм.При максимално натоварване напрежението спадна с 1,8V т.е. изходно 40V при товар 4 ома падна на 38.2V.А при товар 6.8 ома не помръдна.Мисля,че резултата е задоволителен.
А телта наистина е от алумин и аз неможах да я запоя.Руснаците явно ползват нещо специално.Но пък много добре и лесно се навива с нея,защото е мека и гъвкава.Запредпочитане е пред медната. _________________ няма начин да няма начин |
|
|
 |
no money Опитен потребител

Регистриран на: 02 Яну 2006 Мнения: 198 Местожителство: Бургас/Созопол
|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2006 0:25 Заглавие: |
|
|
| Спомням си, преди време съм запоявал алуминиеви проводници, като преди това електрохимично ги помеднявах. За целта в силно концентриран разтвор на син камък пъхах добре зачистения край на алум.проводник, свързан към минуса на зарядно за акумулатори. Плюса свързвах към дебел меден проводник и го топвах в разтвора на около 1 см. от алуминиевия. Под действие на електролизата след време края на алуминия се образува медно покритие, което после запоявах по традиционния начин. Трябва само да се внимава да не се допрат двата полюса. |
|
|
 |
|