| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
b2bb Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 07, 2006 19:14 Заглавие: Хладилник Мраз 250л |
|
|
Хладилника е Мраз 250л.
Здравейте.След последното размразяване на хладилника снощи,подсушаване и т.н.включвам хладилника и той тръгва.
В центъра на хлдилника съм сложил датчик на цифр.термометър сутриннта Т беше 0.9С.
На обяд Намалих термосттата,но какво ми направи впечатление:Хладилника тръгва чува се звук от преминаване на флуида през камерата /дроселиране/ с прекъсване и след оклоло 1мин изкл.Слушам го като си добра ухото на хладилника.
След 8-10мин пак тръгва и работи една минута и спира.
Да не би да се запушва нещо в камерата и да се вдига налягането?
Камерата е сменяна преди 8 месеца.
Термостата е сменян заедно с камерата.
Компресора е сменян преди 14месеца.
Значи компресора е Electrolux GL45AA.
Kak да стигна до релета защити и т.н чаркалаци.
Има капачка която покрива клемите.В задната част на кутийката се вижда някаква бяла кутиййка предполагам реле,по напред се вижда черна
цилиндрична част предполагам термо защита.Но мога само да гледам не мога
да ги стигна за смяна.Как се маха кутията в която са?Преполагам че е закл.,захваната за компресора.
Как да ги диагностицирам кое да сменя?
Кажете какво да го правя?
Последната промяна е направена от b2bb на Чет Мар 09, 2006 17:56; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 07, 2006 19:56 Заглавие: |
|
|
Престани да го изследваш и го остави да се темперира.Термостата го постави на 2 или 3 ако има позиций или на старото място където е работил преди размразяването.Хладилника е за плюсови температури като най студено е отдолу. Ако охлажда нормално то отзад кондензатора ще се затопля а вътре леко ще заскрежава. Ако изключва бързо и не охлажда може да дига голям ток и да му изключва термичната защита. В този случай - компресора но не ми се вярва. Успех.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 07, 2006 20:00 Заглавие: |
|
|
| Не съм специалист по хладилниците , но от горчивия ми опит с моите домашни хладилници ми намирисва на компресор или реле , дано не съм познал все пак. |
|
|
 |
b2bb Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 14:34 Заглавие: |
|
|
Аз капачката е махам но,тези чаркалаци са в другата половинка от кутията и са захванати за нея и нямам достъп до тях.А самата кутия е захваната за компресора по няккакъв начин който не мога да го разгадая.
Кажете моля ви се как да диагностицирам изправността или неизправността на съответните елементи по веригата.
1.Кажете за колко време празен хладилник трябва да достигне Temperatura при която да сработи термостата.
2.Колко горе долу е тази температура средно?
3.За достигането на тази температура компресора непрекъснато ли трябва да работи или на почивки?
4.Колко време е нормално да работи компресора непрекъснато?
5.Читави елементи Необходими за смяна къде могат да се намерят в
София.
Извинявам се за досадните въпроси но ми е много притеснено.
Благодаря Ви предварително за отговорите. |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 14:46 Заглавие: |
|
|
Хладилника както ти писах е за плюсови температури.Нямам точен спомен но мисля че средно плюс 5 градуса е нормално.Когато си го размразил е нормално да работи без прекъсване дори 3 часа .Това време зависи от това дали е топло в помещението зависи от това има ли нещо вътре или не. Още зависи на какво положение си оставил термостата дали е добър компресора и дали е зареден с достатъчно фреон.Така че ако замразява камерката и отзад затопля то няма какво да търсиш повече от него. Честото отваряне на вратата води до по -често включване на компресора и до увеличаване на обледеняването.Също ако вратата не е плътна ефекта е същия. До сега ти не написа кой модел Мраз е а с това се почва. Не е едно магаре -МАРКО Колкото до продължителната работа то компресора е разчетен за доста продължителен цикъл така че и 12 часа да блъска без прекъсване нищо му няма.Но този режим би бил възможен при повреда или лятото. Забравих и да спомена че за нормална работа в стаята не трябва да е под 0 градуса защото тогава компресора почти не се включва а някои западни хладилници и фризери спират да работят въобще.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
b2bb Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 15:00 Заглавие: |
|
|
Значи хладилника е Мраз 250л.
Както добавих в горният пост
-->Компресорът е сменян Electrolux GL45AA,
камерата е сменяна ,новата е (бяла), такава без заден капак.
Ти казваш че е нормално да работи непрекъснато а той работи с цикличност описана по-горе,което ме претеснява.Иначе отзад
решетката/кондензатора/ е топла/топъл/.
Температурата в стаята е 15-20С
Последната промяна е направена от b2bb на Чет Мар 09, 2006 15:09; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 15:06 Заглавие: |
|
|
Трябва да се разбере термостата ли изключва или термичната защита отзад.Ако е първото то е възможно самия термостат да е нередовен тогава опитай да го увеличиш малко от врътката и би трябвало това време да се увеличи.Ако термичната изключва то може или тя да не е в ред или компресора да товари много.При тази ситуация трябва да се консултираш с хладилен техник за да се уточни проблема. Друго не се сещам и тези ми знания са от обща култура. Успех  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
b2bb Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 15:14 Заглавие: |
|
|
| темичната защита сработва , а термостата го намалих преди да го размразя беше почти на макс(по минусови),защото беше много обнадледен.Значи сега го завъртам да изкл.термостата и го връшам леко назад. |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 15:22 Заглавие: |
|
|
| sacho написа: | .При тази ситуация трябва да се консултираш с хладилен техник за да се уточни проблема.  |  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
b2bb Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 16:50 Заглавие: |
|
|
| b2bb написа: | | темичната защита сработва , а термостата го намалих преди да го размразя беше почти на макс(по минусови),защото беше много обнадледен.Значи сега го завъртам да изкл.термостата и го връшам леко назад. |
В голяма грешка съм.
Термозащитата предполагам е черничко цилиндрично с два извода.
Като го меря с уреда ми дава късо т.е е вкл.веригата а, Ако се задейства би трябвало между контактите да няма връзка/изкл.веригата/
А термостата се държи странно значи увеличих /минусова/температура
времето на работа се увеличи на 3/три/минути, а времето през което
не работи хладилника е 6/шест/ минути.За времето на работа температурата намалява с 0.2С.
Без да отварям вратата и да променам температурата вътре термостата пак се вкл.
За момента температурата е 4.9С.
Явно термостата е с много имагинерна делта НА ТЕМПЕРАТУРАТА>
Дайте идея за потвърждаване на диагнозата.
Повтарям хладилника е Мраз 250л а
компресора Electrolux GL45AA
От къде и какъв термостат да взема?. |
|
|
 |
|