Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за 3-лентово Озвучително Тяло
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 12:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Astor написа:
Vladi написа:
Зависи от този 8" басов говорител с какво окачване е.
Обикновенно за 8", обема на озвучителното тяло е около 20-25 литра. Ако окачването на мембраната е твърдо може обема да е по-малко, да речем около 20 литра.
Колкото е по-меко окачването толкова по-ниска резонансна честота се постига от самата мембрана, от там следва озвучителното тяло да е с по-голям обем за да може да имаш ефект.

Пълни глупости... Моля не давай такива съвети на човека

Astor, а каде е твоето "компетентно", мнение в случая!!!
irc.bg, каквато и да вземеш програма(не съм привърженик и не ги използвам) и да и зададеш параметри на високоговорител с размерите от 8", ще ти даде обем на тялото от около 20 литра. Макар и да не съм се занимавал професионално с конструиране на озвучителни тела, съм прочел една доста хубава книжка на Димитър Попянев, в която е обяснено доста добре принципа на взаимодеиствие м/у обема на озвучителното тяло, резонансната честота на високоговорителя и самата плош на мембраната. Тези три параметъра са основните за определянето на честотната лента в ниските честоти на озвучителното тяло. От там следват допълнителните изчислявания при фазоинвертори(което си признавам, че не е никак лесно) или конструиране с пасивна мембрана.
Но до сега каквото съм си конструирал любителски е било с доста добри показатели и то само благодарение на опоменатата книжка.
П.С. Кажи ми какъв ти е 8" говорител(поне модела ако го имаш), и ще ти публикувам тука габаритите на озвучителното тяло.
А нямам и нищо против да следваш съвета на илюзиониста!!!
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 13:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Vladi, интересно ми е как ги "конструираш", какви говорители ползваш и какви добри показатели постиагаш. Какво разбираш под добре скроено озвучаване? Нещата които си писал до сега са пълни глупости но ако изискванията ти не са големи и ползваш определен тип говорители за които върви твоя метод, можеш да получиш нещо което да "мяса" на звук.
irc.bg, пиши поне модела и импеданса на говорителя
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 15:14    Заглавие: Отговорете с цитат

guitman написа:
Vladi, интересно ми е как ги "конструираш", какви говорители ползваш и какви добри показатели постиагаш. Какво разбираш под добре скроено озвучаване? Нещата които си писал до сега са пълни глупости но ако изискванията ти не са големи и ползваш определен тип говорители за които върви твоя метод, можеш да получиш нещо което да "мяса" на звук

Не разбирам къде съм писал в поста си "добре скроено озвучаване", или това е твоето мнение относно моето изказване.
Ето една простичка методика, която аз съм си я изградил:
Закупвам говорител с възможно най-"мекото" окачване(или ако ще е за някои друг също му предлагам да търси такъв), т.к. механическите загуби в окачването са и акустични загуби.
Честотната лента в ниските честоти на озвучителното тяло зависи основно от:
1. Обема му
2. Високоговорителя
3. От формата на обема(паралелепипед, куб, с цилиндрична форма)
4. От разполагането на високоговорителя в обема.
От говорител с твърдо окачване, не може да изискваш да се представи много добре в ниските честоти особенно под 50Hz.
Конструирам така самото озвучително тяло, че да не "издиша". Звукопоглъщащия материал също е задължителен.
Едно от най-важните неща е разполагането в пространството на самото озвучително тяло за да има ефект в цялата работа. Основно това е.
П.С. И преди да започнете да ме нападате, като твърдите че си измислям глупости. Нека да чуя как вие си конструирате вашите озвучителни тела, а след това критикувайте.
Ако има Габровец, които си мисли, че това което говоря са си мой измислици. Нека доиде в къщи и ще му демонстрирам собствено "скроените". Дори ще му посоча лицето, на което съм "скроил" озвучителното тяло в автомобила и като саунд(честотен спектър) е едно от добрите в града и се конкурира спокойно с купешките такива.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 16:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Прочетох последния ти пост и разбрах какви колони правиш. Стана ми ясно че си далече си от представата как трябва да звучи една добра аудио система, дори от не толкова претенциозния Hi-Fi клас. Мисля че нямя нужда да спорим и да пращамо темата в раздел "дъръ-бъръ". Нека все пак оставим irc.bg да напише нещо за говорителя.
rudiem
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 18:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Vladi написа:
Закупвам говорител с възможно най-"мекото" окачване(или ако ще е за някои друг също му предлагам да търси такъв), т.к. механическите загуби в окачването са и акустични загуби.
Честотната лента в ниските честоти на озвучителното тяло зависи основно от:
1. Обема му
2. Високоговорителя
3. От формата на обема(паралелепипед, куб, с цилиндрична форма)
4. От разполагането на високоговорителя в обема.
От говорител с твърдо окачване, не може да изискваш да се представи много добре в ниските честоти особенно под 50Hz.
Конструирам така самото озвучително тяло, че да не "издиша". Звукопоглъщащия материал също е задължителен.
Едно от най-важните неща е разполагането в пространството на самото озвучително тяло за да има ефект в цялата работа. Основно това е.
П.С. И преди да започнете да ме нападате, като твърдите че си измислям глупости. Нека да чуя как вие си конструирате вашите озвучителни тела, а след това критикувайте.
Ако има Габровец, които си мисли, че това което говоря са си мой измислици. Нека доиде в къщи и ще му демонстрирам собствено "скроените". Дори ще му посоча лицето, на което съм "скроил" озвучителното тяло в автомобила и като саунд(честотен спектър) е едно от добрите в града и се конкурира спокойно с купешките такива.

Всичко това, което си написал се отнася за автомобилни бас боксове, а те нямат нищо общо с озвучителните тела, които се използват в нормална среда( купето на автомобила на предоставя възможност за добър звук поради отвратителната си акустика). Относно мекото окачване на говорителите и работата им при честоти под 50Хц се получава едно мятане на мембраната като риба на съхо, което е крайно нежелателно, а звука, който издава при басово звучене в парчето е някакъв неопределен и безкраен като амплитудно колебание тътен.
Колкото до това, че в програмките за изчисление на кутии за тонколони, при задаване на 8" говорител се получава обем на озвучителното тяло ок.20-25л., това се дължи на метода, по който са направени тези програми, а именно на "златното сечение". Всеки, който се занимава малко по-професионално с изработката на тонколони ще ти каже, че без необходимите параметри, които е най-добре сам да си измериш, а след това да решиш една камара уравнения, в които те вземат участие е невъзможно да се постигне никакъв положителен резултат.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

На мене ми е още по-ясно и те цитирам:
guitman написа:
Стана ми ясно че си далече си от представата как трябва да звучи една добра аудио система, дори от не толкова претенциозния Hi-Fi клас.

Колко лесно със замах може да оплюеш даден човек без да го познаваш. Не ще се опитвам и да оборвам коментара ти относно опита ми...
И както казах, ще видим с какъв съвет ти лично ще допринесеш до решаването на проблема.
Лесно е да се оплюва чуждото, а сами не се виждаме колко сме жалки.
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Vladi написа:
И както казах, ще видим с какъв съвет ти лично ще допринесеш до решаването на проблема.

По принцип от години съм се отказал да изчислявам колони но този път ще го направя, стига да получа поне Fs и Vas на баса. (Ще стигнат за кутията)

Последната промяна е направена от guitman на Нед Мар 19, 2006 22:19; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Exclamation Моля да се спазва добрия тон на общуване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 19, 2006 22:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Съжалявам! Изтрих последното.
doktora
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: разград

МнениеПуснато на: Пон Мар 20, 2006 0:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм съгласен със rudiem че неможе с да кажеш 8'' - 20 литра.Има някоя друга сметка и Fs i Vas не са достатъчни - Попянев го е написал в една от своите книги.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети