|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 12:08 Заглавие: |
|
|
| Astor написа: | | Vladi написа: | Зависи от този 8" басов говорител с какво окачване е.
Обикновенно за 8", обема на озвучителното тяло е около 20-25 литра. Ако окачването на мембраната е твърдо може обема да е по-малко, да речем около 20 литра.
Колкото е по-меко окачването толкова по-ниска резонансна честота се постига от самата мембрана, от там следва озвучителното тяло да е с по-голям обем за да може да имаш ефект. |
Пълни глупости... Моля не давай такива съвети на човека |
Astor, а каде е твоето "компетентно", мнение в случая!!!
irc.bg, каквато и да вземеш програма(не съм привърженик и не ги използвам) и да и зададеш параметри на високоговорител с размерите от 8", ще ти даде обем на тялото от около 20 литра. Макар и да не съм се занимавал професионално с конструиране на озвучителни тела, съм прочел една доста хубава книжка на Димитър Попянев, в която е обяснено доста добре принципа на взаимодеиствие м/у обема на озвучителното тяло, резонансната честота на високоговорителя и самата плош на мембраната. Тези три параметъра са основните за определянето на честотната лента в ниските честоти на озвучителното тяло. От там следват допълнителните изчислявания при фазоинвертори(което си признавам, че не е никак лесно) или конструиране с пасивна мембрана.
Но до сега каквото съм си конструирал любителски е било с доста добри показатели и то само благодарение на опоменатата книжка.
П.С. Кажи ми какъв ти е 8" говорител(поне модела ако го имаш), и ще ти публикувам тука габаритите на озвучителното тяло.
А нямам и нищо против да следваш съвета на илюзиониста!!! _________________ BE ON EDGE |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 13:55 Заглавие: |
|
|
Vladi, интересно ми е как ги "конструираш", какви говорители ползваш и какви добри показатели постиагаш. Какво разбираш под добре скроено озвучаване? Нещата които си писал до сега са пълни глупости но ако изискванията ти не са големи и ползваш определен тип говорители за които върви твоя метод, можеш да получиш нещо което да "мяса" на звук.
irc.bg, пиши поне модела и импеданса на говорителя _________________ home studio |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 15:14 Заглавие: |
|
|
| guitman написа: | | Vladi, интересно ми е как ги "конструираш", какви говорители ползваш и какви добри показатели постиагаш. Какво разбираш под добре скроено озвучаване? Нещата които си писал до сега са пълни глупости но ако изискванията ти не са големи и ползваш определен тип говорители за които върви твоя метод, можеш да получиш нещо което да "мяса" на звук |
Не разбирам къде съм писал в поста си "добре скроено озвучаване", или това е твоето мнение относно моето изказване.
Ето една простичка методика, която аз съм си я изградил:
Закупвам говорител с възможно най-"мекото" окачване(или ако ще е за някои друг също му предлагам да търси такъв), т.к. механическите загуби в окачването са и акустични загуби.
Честотната лента в ниските честоти на озвучителното тяло зависи основно от:
1. Обема му
2. Високоговорителя
3. От формата на обема(паралелепипед, куб, с цилиндрична форма)
4. От разполагането на високоговорителя в обема.
От говорител с твърдо окачване, не може да изискваш да се представи много добре в ниските честоти особенно под 50Hz.
Конструирам така самото озвучително тяло, че да не "издиша". Звукопоглъщащия материал също е задължителен.
Едно от най-важните неща е разполагането в пространството на самото озвучително тяло за да има ефект в цялата работа. Основно това е.
П.С. И преди да започнете да ме нападате, като твърдите че си измислям глупости. Нека да чуя как вие си конструирате вашите озвучителни тела, а след това критикувайте.
Ако има Габровец, които си мисли, че това което говоря са си мой измислици. Нека доиде в къщи и ще му демонстрирам собствено "скроените". Дори ще му посоча лицето, на което съм "скроил" озвучителното тяло в автомобила и като саунд(честотен спектър) е едно от добрите в града и се конкурира спокойно с купешките такива. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 16:27 Заглавие: |
|
|
Прочетох последния ти пост и разбрах какви колони правиш. Стана ми ясно че си далече си от представата как трябва да звучи една добра аудио система, дори от не толкова претенциозния Hi-Fi клас. Мисля че нямя нужда да спорим и да пращамо темата в раздел "дъръ-бъръ". Нека все пак оставим irc.bg да напише нещо за говорителя. _________________ home studio |
|
|
 |
rudiem Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 18:10 Заглавие: |
|
|
| Vladi написа: | Закупвам говорител с възможно най-"мекото" окачване(или ако ще е за някои друг също му предлагам да търси такъв), т.к. механическите загуби в окачването са и акустични загуби.
Честотната лента в ниските честоти на озвучителното тяло зависи основно от:
1. Обема му
2. Високоговорителя
3. От формата на обема(паралелепипед, куб, с цилиндрична форма)
4. От разполагането на високоговорителя в обема.
От говорител с твърдо окачване, не може да изискваш да се представи много добре в ниските честоти особенно под 50Hz.
Конструирам така самото озвучително тяло, че да не "издиша". Звукопоглъщащия материал също е задължителен.
Едно от най-важните неща е разполагането в пространството на самото озвучително тяло за да има ефект в цялата работа. Основно това е.
П.С. И преди да започнете да ме нападате, като твърдите че си измислям глупости. Нека да чуя как вие си конструирате вашите озвучителни тела, а след това критикувайте.
Ако има Габровец, които си мисли, че това което говоря са си мой измислици. Нека доиде в къщи и ще му демонстрирам собствено "скроените". Дори ще му посоча лицето, на което съм "скроил" озвучителното тяло в автомобила и като саунд(честотен спектър) е едно от добрите в града и се конкурира спокойно с купешките такива. |
Всичко това, което си написал се отнася за автомобилни бас боксове, а те нямат нищо общо с озвучителните тела, които се използват в нормална среда( купето на автомобила на предоставя възможност за добър звук поради отвратителната си акустика). Относно мекото окачване на говорителите и работата им при честоти под 50Хц се получава едно мятане на мембраната като риба на съхо, което е крайно нежелателно, а звука, който издава при басово звучене в парчето е някакъв неопределен и безкраен като амплитудно колебание тътен.
Колкото до това, че в програмките за изчисление на кутии за тонколони, при задаване на 8" говорител се получава обем на озвучителното тяло ок.20-25л., това се дължи на метода, по който са направени тези програми, а именно на "златното сечение". Всеки, който се занимава малко по-професионално с изработката на тонколони ще ти каже, че без необходимите параметри, които е най-добре сам да си измериш, а след това да решиш една камара уравнения, в които те вземат участие е невъзможно да се постигне никакъв положителен резултат. |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 20:10 Заглавие: |
|
|
На мене ми е още по-ясно и те цитирам:
| guitman написа: | | Стана ми ясно че си далече си от представата как трябва да звучи една добра аудио система, дори от не толкова претенциозния Hi-Fi клас. |
Колко лесно със замах може да оплюеш даден човек без да го познаваш. Не ще се опитвам и да оборвам коментара ти относно опита ми...
И както казах, ще видим с какъв съвет ти лично ще допринесеш до решаването на проблема.
Лесно е да се оплюва чуждото, а сами не се виждаме колко сме жалки. _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 21:38 Заглавие: |
|
|
| Vladi написа: | | И както казах, ще видим с какъв съвет ти лично ще допринесеш до решаването на проблема. |
По принцип от години съм се отказал да изчислявам колони но този път ще го направя, стига да получа поне Fs и Vas на баса. (Ще стигнат за кутията) _________________ home studio
Последната промяна е направена от guitman на Нед Мар 19, 2006 22:19; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 21:58 Заглавие: |
|
|
Моля да се спазва добрия тон на общуване. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 19, 2006 22:23 Заглавие: |
|
|
Съжалявам! Изтрих последното. _________________ home studio |
|
|
 |
doktora Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 20, 2006 0:55 Заглавие: |
|
|
Аз съм съгласен със rudiem че неможе с да кажеш 8'' - 20 литра.Има някоя друга сметка и Fs i Vas не са достатъчни - Попянев го е написал в една от своите книги. _________________ Живота е игра,бъди игач, а не играчка!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|