| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Мар 23, 2006 17:55 Заглавие: Re: Печатни платки за НЧ Студио2 |
|
|
| Бojidar200 написа: | | В цифров вид. Благодаря предварително. |
Имам цяла налепена платка без крайните транистори.Слагаш си транзисторите ,захранване и здраво хеви метъл.Ако те интересува пиши _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 23, 2006 17:57 Заглавие: |
|
|
Усилвателя "Студио 2" e изграден по класическа схема с диференциален вход. Карайното стъпало е направено добре и свири не по-лошо от много японски усилватели от близкото минало. Проблема е в предусилвателя, максимално опростена схема на класически тонкоректор Баксандал с един транзистор - не говори добре за конструкторите, по времето когато е конструиран е имало евтини и добри ОУ.....все пак комунистическа индустрия, ако искате да "свирне" си сменете предусилвателя. Колкото до платката, и аз мога да помогна пратете ми я снимана от двете страни и я имате в Corel EPS вариант  |
|
|
 |
Бojidar200 Гост
|
Пуснато на: Чет Мар 23, 2006 18:34 Заглавие: Re: Печатни платки за НЧ Студио2 |
|
|
| Да оставим платките. Дали ще си получи нещо, ако схемата се подкара на ~+-60волта? Преди крайните напрежението да се смъкне до +-32В (или някъкви близки до тези напрежения)и следователно крайните да са с +-60? И две такива стъпала да се бричират (за по голяма изходна мощност). |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 23, 2006 18:43 Заглавие: |
|
|
Искаш да си повишиш мощноста? Няма проблем Вдигаш захранването на цялата схема до +/- 60V, сменяваш крайните транзистори с по-високоволтови и връзваш по 2 в паралел (например с 2SC5200). По схемата имаш малко промени, довечера ще я разгледам и ще ти кажа кои елементи да смениш и с какви Ще трябва обаче да смениш трансформатора и греца. Виж и напрежението на филтровите кондезатори. За бридж ще трябва да сложиш поне по 3 крайни в паралел и огромен трансформатор. Мисля и че при +/- 60V ще останеш впечатлен от изходната си мощност и без бридж. Мисля ,че охлаждащите радиатори на студио-то са отделни за всеки транзистор и ще разсеят значително повече от стандартната мощност.
Да живее българската индустрия! - "Студио 2" макар и с някой недостатъци си е добър усилвател  |
|
|
 |
Бojidar200 Гост
|
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 0:04 Заглавие: |
|
|
Аз студиото няма да го барам Имам предвид с неговота схема да се направи друго стъпало. Ще си има съответните защити, лимитери и т.н.т. В момента на едото ми стъпало (с ~+-55волта "2х300вата 4ома" 2х450вата 2ома") нещо не можах да се справя с началния ток (като е малко криви, като го вдигна качеството се оправя) и на единия канал в момента ~300мА на другия към 150-180мА (по-спомени). Но се получава малко като печка
Схемата е:
http://bojidar200.hit.bg/160W%201.gif
http://bojidar200.hit.bg/160W%202.gif
http://bojidar200.hit.bg/160W%203.gif
http://bojidar200.hit.bg/160W%204.gif
Има нужда да се вдигне стойноастта на С1 (ниските ~20mf) и да се понижи R1 (високите), защото иначе баса е до ~50hz, a високите започват да спадат още от 10кхз. |
|
|
 |
Bojidar200 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 0:07 Заглавие: |
|
|
http://bojidar200.hit.bg/IMAG0046.JPG (ето къкво ми е охлаждането,
когато трябва да го работя продължително на пълна мощност , иначе ~35градуса ги потдържа. Без вентелаторите сигурно на 2х150вата ще устиска (говоря за продължителност от 2-3часа) )
Т, студиото няма проблеми с началния ток, не топли и свири добре.
Ако имаш и печатни платки на "тунигованото" студио много ще съм ти благодарен.
Замислил съм едно усилвателче само се чудех за крайните стъпала. Два масивни радиатора (разположени така че да се оформи нещо като "тунел", през които вентелатор ще прекарва въздуха (радиаторите са дебели и добре оребрени, просто идеални ).
пиша го на два пъти защото иначе нещо не мога да го пратя пише ми, че правя опит за спам??? _________________ Всичко е ток и жици! |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 11:36 Заглавие: |
|
|
Ще се радвам да помогна Ще ти разработя и печатна платка за новия ти усилвател тези дни. Схемата на студиото наистина е добра за по-високи мощности. Дай ми някакъв мейл и очаквай поща в близките дни.
p.s. Само не забравяй да уточниш какви крайни транзистори ще слагаш (т.е. в какъв корпус). |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 14:22 Заглавие: |
|
|
| Toзи усилвател за който става дума, не студиото а другия не е за такива високи напрежения +/- 55 В. Най-много +/- 35 В. За по-вече мощност предлагат мостова схема. А тока на покой не може ли да се стабилизира ? Иначе радиаторите ми се виждат малко малки , вярно с вентилатори са ама не се знае как ще се държи при средна мощност, а те интересно защо, забелязал съм че ако мощността не е максимална а някаква средна греят няй-много.Това при тест със синусоидален сигнал и активен товар. Все пак става дума за голяма мощност над 300 вата при което върху радиаторите ще се разсейва до 150 вата |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 14:32 Заглавие: |
|
|
Човека иска нова преработена схема и платка базирана на "Студио2" но адаптирана за по-висока мощност. Това аз ще му го направя, защото схемата го позволява. Колкото до другата схема за която той говори, тя е неподходяща за високи мощности. Принципа на действие и е такъв. Стабилизацията на началния ток при нея е невъзможен поради ред причини. Схемата на "Студио 2" е доста по-добра и е класическа. Тази е по-скоро експериментална а не реална  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 15:27 Заглавие: |
|
|
Тока на покой аз успях да го стабилизирам, като използвах препоръчаните диоди. Ако се използват преходи от средномощни транзистори например (понеже са много удобни за монтиране) не върши работа. Предлагам експеримент със по два последователно свързани германиеви, така хем ще са два хем ще са и по-чувствителни защото са Ge. А за студиото ами мисля че ще е все пак по-качествено и по-добре него да направи както му предлагаш  |
|
|
 |
|