Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Печатни платки за НЧ Студио2
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Мар 23, 2006 17:55    Заглавие: Re: Печатни платки за НЧ Студио2 Отговорете с цитат

Бojidar200 написа:
В цифров вид. Благодаря предварително.

Имам цяла налепена платка без крайните транистори.Слагаш си транзисторите ,захранване и здраво хеви метъл.Ако те интересува пиши
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Мар 23, 2006 17:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Усилвателя "Студио 2" e изграден по класическа схема с диференциален вход. Карайното стъпало е направено добре и свири не по-лошо от много японски усилватели от близкото минало. Проблема е в предусилвателя, максимално опростена схема на класически тонкоректор Баксандал с един транзистор - не говори добре за конструкторите, по времето когато е конструиран е имало евтини и добри ОУ.....все пак комунистическа индустрия, ако искате да "свирне" си сменете предусилвателя. Колкото до платката, и аз мога да помогна пратете ми я снимана от двете страни и я имате в Corel EPS вариант Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Бojidar200
Гост

МнениеПуснато на: Чет Мар 23, 2006 18:34    Заглавие: Re: Печатни платки за НЧ Студио2 Отговорете с цитат

Да оставим платките. Дали ще си получи нещо, ако схемата се подкара на ~+-60волта? Преди крайните напрежението да се смъкне до +-32В (или някъкви близки до тези напрежения)и следователно крайните да са с +-60? И две такива стъпала да се бричират (за по голяма изходна мощност).
Върнете се в началото
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 23, 2006 18:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Искаш да си повишиш мощноста? Няма проблем Very Happy Вдигаш захранването на цялата схема до +/- 60V, сменяваш крайните транзистори с по-високоволтови и връзваш по 2 в паралел (например с 2SC5200). По схемата имаш малко промени, довечера ще я разгледам и ще ти кажа кои елементи да смениш и с какви Very Happy Ще трябва обаче да смениш трансформатора и греца. Виж и напрежението на филтровите кондезатори. За бридж ще трябва да сложиш поне по 3 крайни в паралел и огромен трансформатор. Мисля и че при +/- 60V ще останеш впечатлен от изходната си мощност и без бридж. Мисля ,че охлаждащите радиатори на студио-то са отделни за всеки транзистор и ще разсеят значително повече от стандартната мощност.
Wink Да живее българската индустрия! - "Студио 2" макар и с някой недостатъци си е добър усилвател Very Happy
Върнете се в началото
Бojidar200
Гост

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 0:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз студиото няма да го барам Smile Имам предвид с неговота схема да се направи друго стъпало. Ще си има съответните защити, лимитери и т.н.т. В момента на едото ми стъпало (с ~+-55волта "2х300вата 4ома" 2х450вата 2ома") нещо не можах да се справя с началния ток (като е малко криви, като го вдигна качеството се оправя) и на единия канал в момента ~300мА на другия към 150-180мА (по-спомени). Но се получава малко като печка Very Happy
Схемата е:
http://bojidar200.hit.bg/160W%201.gif
http://bojidar200.hit.bg/160W%202.gif
http://bojidar200.hit.bg/160W%203.gif
http://bojidar200.hit.bg/160W%204.gif

Има нужда да се вдигне стойноастта на С1 (ниските ~20mf) и да се понижи R1 (високите), защото иначе баса е до ~50hz, a високите започват да спадат още от 10кхз.
Върнете се в началото
Bojidar200
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Targovishte

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 0:07    Заглавие: Отговорете с цитат

http://bojidar200.hit.bg/IMAG0046.JPG (ето къкво ми е охлаждането,
когато трябва да го работя продължително на пълна мощност Very Happy , иначе ~35градуса ги потдържа. Без вентелаторите сигурно на 2х150вата ще устиска (говоря за продължителност от 2-3часа) )

Т, студиото няма проблеми с началния ток, не топли и свири добре.
Ако имаш и печатни платки на "тунигованото" студио много ще съм ти благодарен.
Замислил съм едно усилвателче само се чудех за крайните стъпала. Два масивни радиатора (разположени така че да се оформи нещо като "тунел", през които вентелатор ще прекарва въздуха (радиаторите са дебели и добре оребрени, просто идеални Smile ).

пиша го на два пъти защото иначе нещо не мога да го пратя Shocked пише ми, че правя опит за спам???
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 11:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще се радвам да помогна Very Happy Ще ти разработя и печатна платка за новия ти усилвател тези дни. Схемата на студиото наистина е добра за по-високи мощности. Дай ми някакъв мейл и очаквай поща в близките дни.
p.s. Само не забравяй да уточниш какви крайни транзистори ще слагаш (т.е. в какъв корпус).
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 14:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Toзи усилвател за който става дума, не студиото а другия не е за такива високи напрежения +/- 55 В. Най-много +/- 35 В. За по-вече мощност предлагат мостова схема. А тока на покой не може ли да се стабилизира ? Иначе радиаторите ми се виждат малко малки , вярно с вентилатори са ама не се знае как ще се държи при средна мощност, а те интересно защо, забелязал съм че ако мощността не е максимална а някаква средна греят няй-много.Това при тест със синусоидален сигнал и активен товар. Все пак става дума за голяма мощност над 300 вата при което върху радиаторите ще се разсейва до 150 вата
Върнете се в началото
Yassen
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 14:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Човека иска нова преработена схема и платка базирана на "Студио2" но адаптирана за по-висока мощност. Това аз ще му го направя, защото схемата го позволява. Колкото до другата схема за която той говори, тя е неподходяща за високи мощности. Принципа на действие и е такъв. Стабилизацията на началния ток при нея е невъзможен поради ред причини. Схемата на "Студио 2" е доста по-добра и е класическа. Тази е по-скоро експериментална а не реална Very Happy
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 24, 2006 15:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Тока на покой аз успях да го стабилизирам, като използвах препоръчаните диоди. Ако се използват преходи от средномощни транзистори например (понеже са много удобни за монтиране) не върши работа. Предлагам експеримент със по два последователно свързани германиеви, така хем ще са два хем ще са и по-чувствителни защото са Ge. А за студиото ами мисля че ще е все пак по-качествено и по-добре него да направи както му предлагаш Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети