Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Питанка за схема (12V->220V)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Красимир
Гост

МнениеПуснато на: Пет Мар 31, 2006 21:48    Заглавие: :) Отговорете с цитат

Здравейте.. доста отговори са се насъбрали... просто нямах време да погледна през денят Smile та идеята ми беше.. да направя DC-AC преобразувател защото става по-функционален.. мога да си го ползвам за всичко а не за нещо специфично.. но идеята беше да бутна в колата едно двд мощността на което е 20W но мислех да ползвам монитор от PC имам един 15" като за начало и може би е около 60-70W, но идеята е такава че така и така ще го правя.. поне да имам резерв от мощност.. като цяло на мен в схемата не ми харесва "управлението" на 3055 и мисля да го променя.. имам необходимата грамотност.. Smile но проблема е че ако ги сменя с по-мощни трябва и диодите и трансоформатора да "променя" а нямам точна идея как да стане.. тоест имам идеи.. формули ала бала.. правил съм го.. но добре е човек, който се занимава с такива неща да каже основно.. та пак на идеята.. може ли да се направи.. някаква модификация на тази схема .. като да речем няма да има голямо поскъпване.. общо взето приемам всякакви идеи Smile
Върнете се в началото
KokoBOko
Гост

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 7:54    Заглавие: Re: :) Отговорете с цитат

Красимир написа:
Здравейте.. доста отговори са се насъбрали... просто нямах време да погледна през денят Smile та идеята ми беше.. да направя DC-AC преобразувател защото става по-функционален.. мога да си го ползвам за всичко а не за нещо специфично.. но идеята беше да бутна в колата едно двд мощността на което е 20W но мислех да ползвам монитор от PC имам един 15" като за начало и може би е около 60-70W, но идеята е такава че така и така ще го правя.. поне да имам резерв от мощност.. като цяло на мен в схемата не ми харесва "управлението" на 3055 и мисля да го променя.. имам необходимата грамотност.. Smile но проблема е че ако ги сменя с по-мощни трябва и диодите и трансоформатора да "променя" а нямам точна идея как да стане.. тоест имам идеи.. формули ала бала.. правил съм го.. но добре е човек, който се занимава с такива неща да каже основно.. та пак на идеята.. може ли да се направи.. някаква модификация на тази схема .. като да речем няма да има голямо поскъпване.. общо взето приемам всякакви идеи Smile

Мого ли скъпо ти се вижда да отидеш до Конрад и да си купиш едно готово импулно преобразувателче , струва 100-тина лева и ще ти върши работа точно за твоите цели . Може и с UPS така за тия пари ще си вземеш много функциунален уред , гледаи да е с един акумулатор 12V , извеждат се изводи от 12те волта и така да може да го ползваш с захранване от акумулатора на колата Laughing
Аз си мисля че може да похарчиш и повече и главоболията ще са повече докато излезе нещо.
А и няма да тежи толкова колкото това за което си мислиш.
Върнете се в началото
:)
Гост

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 9:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Car Inverter HW 600 DC12V/AC220V/600W $71.00 ~ 120лв. Smile ама ако мислех да го купувам нямаше да мисля как да го майсторя все пак за 70лв. ще купя DVD-то и за другите 50-60лв съвсем прилични говорители... така че ще се изгуби ефекта.. пък и идеята е по-скоро как да кажа "How to made Inverter at home" Smile все пак благодаря за идеята.. Smile
Върнете се в началото
krassimir
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 10:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Така регистрирах се Smile че да е по-лесно... но като четох тук таме... стигам до един въпрос... синусуидално ли ще е изходното напрежение? Smile защото вероятно такова ще ми трябва... или греша ? Smile попринцип съм в съвсем друга насока ... радио техниката и тези преобразуватели са ми малко проблемни.. но имам идея кое и как Smile
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 10:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма да е никак синусоидално, та за това е по-добре ако DVDто е с импулсно захранване. Можеш ли да го отвориш да го видиш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 12:01    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз се присъединявам към идеята за UPS-а. Намират се за около 100-120лв. Няма да дойде много по-скъпо, а със сигурност ще работи и ще си спестиш много главоболия, спрямо това сам да си правиш инвертор. Всички 600VA (с които аз съм се сблъсквал) са с една 12В / 5-7Ah батерия така че идеално се връзват на акумулатора. А пък и като ти омръзне идеята за ДВД в колата винаги след това можеш да си го включиш на ПС-то вкъщи Wink .... Сега ми хрумва, че и батерията, която ще получиш с ЮПС-а можеш да си я сложиш като бекъп на алармата Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 13:31    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper написа:
И аз се присъединявам към идеята за UPS-а. Намират се за около 100-120лв. Няма да дойде много по-скъпо, а със сигурност ще работи и ще си спестиш много главоболия, спрямо това сам да си правиш инвертор. Всички 600VA (с които аз съм се сблъсквал) са с една 12В / 5-7Ah батерия така че идеално се връзват на акумулатора. А пък и като ти омръзне идеята за ДВД в колата винаги след това можеш да си го включиш на ПС-то вкъщи Wink .... Сега ми хрумва, че и батерията, която ще получиш с ЮПС-а можеш да си я сложиш като бекъп на алармата Wink

Ех хора Smile не разбрахте ли Smile че аз или ще го направя както съм го решил Smile или просто няма да го правя Smile из нас се мотат разни транзистори мощни и ще свършат чудна работа Smile но просто аз пари за UPS няма да дам:) прсото идеята на мен ми е друга... та да видим.. като го гледам тоя мултивибратор дето ми генерира 50Hz от тази схема.. няма ли да отпушва транзисторите за целият период а не само при амплитудата ??? ако е така ще имам синусуидално напрежение Smile или греша?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
като го гледам тоя мултивибратор дето ми генерира 50Hz от тази схема.. няма ли да отпушва транзисторите за целият период а не само при амплитудата ??? ако е така ще имам синусуидално напрежение Smile или греша?

И защо очакваш, че като "разклащаш" крайните транзистори с правоъгълни импулси (при това практически в ключов режим на работа) след тях ще получиш синус? Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 14:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Трансформатора има своиство да предава на изходната намотка това ,което си пуснал на входната /първичната/ като форма и това е вярно докато не започне да се насища магнитопровода.Така ако на първичната подаваш правоъгълни импулси с честота 50 херца то и на изхода ще имаш правоъгълни импулси малко деформирани от характеристиките на трафа.Ако искаш истинска синусоида трябва да ползваш генератор на синосоида а не генератор на правоъгълни импулси.Другите просто се опитват да ти обяснят че повечето уреди ще се справят и с напрежение с правоъгълна или по-точно трапецовидна форма каквато ще вадиш от първата схема
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Красимир
Гост

МнениеПуснато на: Съб Апр 01, 2006 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

vladimir_ki4ev написа:
Трансформатора има своиство да предава на изходната намотка това ,което си пуснал на входната /първичната/ като форма и това е вярно докато не започне да се насища магнитопровода.Така ако на първичната подаваш правоъгълни импулси с честота 50 херца то и на изхода ще имаш правоъгълни импулси малко деформирани от характеристиките на трафа.Ако искаш истинска синусоида трябва да ползваш генератор на синосоида а не генератор на правоъгълни импулси.Другите просто се опитват да ти обяснят че повечето уреди ще се справят и с напрежение с правоъгълна или по-точно трапецовидна форма каквато ще вадиш от първата схема

Very Happy ами това за трансформатора ми е напълно ясно Smile и "че повечето уреди ще се справят и с напрежение с правоъгълна или по-точно трапецовидна форма каквато ще вадиш от първата схема" и това.. ами да минем на въпроса тогава ... как да направим генератор на синосоида? ... а примерно хладилник? той няма да работи с трапецовидните импулси си мисля..
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети