Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Четене и програмиране на суич
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
brum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 14, 2006 8:42    Заглавие: Отговорете с цитат

ivo1 написа:
Изобщо не ми е смешно. Моят доставчик е намерил начин да препрограмира обикновенни малки 5 портови суичове да стават на Vlan - предполагам ви е ясно това нещо какво е - на просто му - заменя доста по скъп суич и върши същата работа. 100 процента съм сигурен, че по суича нищо не се пипа. Просто го препрограмирва на linux през портовете, но на какъв език го прави нямам понятие.
За това е и въпроса ми. Как може да се програмира през порта.
При нас дори единият доставчик иска да му купи патента, но препрограмирането явно ще си остане тайна на нашия умник.

Надявах се тук да намеря отговор на този въпрос, но явно никой не знае как става това. Crying or Very sad

За да препрограмираш суич на линукс се сещаш че трябва и преди това да е работил на линукс. Тези суичове за които става - тези с линукса - съм ги чувал от един познат и излизаха доста евтини - по 20-30 USD-та. Китаичета някакви, виж им точния модел и какво пише в интернет за тях. На нормланите суичове трудно ще стане. По евтините са с хардуерен контролер.

Едит:
Linksys - за тези ставаше дума. За 100лв рутер с wireless имат:) Те са с един доста ораязан линукс.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Пет Апр 14, 2006 10:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Чакай сега, кажи какъв е проблема, недей прокарва такива далечни предположения кой какво е програмирал.

Много малко switch-ове се нуждаят от каквато и да е операционна система. Предполагам, че съдържат някакъв съвсем постен firmware, колкото да поддържа ARP таблицата, всичко останало е хардуерно.

Много ми е интересно каква ще е тази операционна система, която върху хардуер за $5 ще комутира 800, 1600 или 2400 и повече Mbps трафик Smile

Ако става въпрос за VLAN, и искаш да имаш достъп до друг VLAN просто нямаш късмет Smile Трябва да минеш през рутер.

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 14, 2006 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж сега.. съмнявам се че наистина нищо не му е пипал вътре. Има варианти, някои чипсети поддържат такова нещо, но с допълнителна периферия - процесори, памети... Самият аз работеих доскоро в интернет доставчик и правех там подобно нещо, но за този модел с който работехме не става през порта. Чувал съм легенди и догадки, че за някои модели става, но сериозно се съмнявам в това нещо.

Ако се опитваш да прекараш доставчика по такъв начин е меко казано неетично... Evil or Very Mad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivo1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: В. Търново

МнениеПуснато на: Пет Апр 14, 2006 17:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи това, което знам, е че доставчика препрограмира суичове от тези малките kubs мисля че бяха. 5 портови. Цената им нова е около 20 лева. Тези суичове ги програмира, като по някакъв начин слага номера на портовете. Така по този начин тези суичове вършат работата на VLAN суичове, които са много по-скъпи от тези.
тези суичове комуникират с виртуална платка в сървъра, която даедно със суича образува един тунел от моя компютър директно до сървъра, без да мога да виждам никой около мен нито пък някой други може да ме види и да ме снифи например.
Това, че ги програмира през портовете го знам от хора, които наистина са виждали от къде ги програмира. Повече информация обаче никой не може да даде. Всичко се пази в абсолютна тайна.
Другото, което знам, че когато е започнал да експериментира първоначално скороста от локалния интернет е била много ниска. После е отстранил и този проблем. Другият проблем бил, при токов удар. Всички такива суичове забивали много лесно. После и този проблем е отстранил.
За това ми беше интересно как може това да става през порт.

stefp, Благодаря ти за линка. Май нашият герой е преработил нормален суич на такъв и после го е програмирал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
stefp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Апр 15, 2006 10:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Един малко 'мургав' Wink метод ,свалете един всич и вижте какво има вътре ,то така само догатки . Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ognqn
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 15, 2006 15:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам приятел,който програмира Суичовете с цел само на някои портове да има 100мб.трансфер,а на останалите 10мб. и това ако някой дърпа много да не пада трафика на останалите.Чете им програмата и връзва един PIC допълнително.
Върнете се в началото
cvetomirconev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Севлиево

МнениеПуснато на: Нед Апр 16, 2006 8:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-вероятно става въпрос за това - http://www.smartcom.bg/main.phtml?sid=80&mid=5

My opinions might have changed, but not the fact that I'm right.
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Апр 16, 2006 15:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам защо когато някой не разбира как става нещо, то задължително е намесена световната конспирация, и е очевидно, че нещото се прави от някакви магьосници-хакери, при това задължително под Linux.
Прочети документацията на чипсетите за тези суичове и ще видиш, че поддържат VLAN, както и това да може да избираш скоростта на портовете 10/100 Mbps, да изключваш въобще портовете и други неща. Може и микроконтролер да вържеш към тях за да ги командваш от разстояние, но най-вероятно в случая става въпрос за един обикновен сериен EEPROM с подходящите настройки в него.
Върнете се в началото
yani
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Нед Апр 16, 2006 18:55    Заглавие: Отговорете с цитат

най вероятно иска да каже за неомонтанските свичове
които са по 20 лева
може да видите сайта им
http://neomontana.dir.bg/ Very Happy
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Апр 17, 2006 7:54    Заглавие: Отговорете с цитат

човекът каза 5 портов Qubs Exclamation
и между другото именно за такъв съм чувал че е възможно да приема magic-пакети през портовете...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети