Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да променя входа на този радиомикрофон
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Zmeika
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Премахваш микрофона, на мястото на R1, (понеже не пише каква му е стойността) слагаш резистор 100 ома. На тази схема масата ти е на плюса.
подаваш сигнала от от единия канал на слушалката върху R1 с маса на плюс и активния край точката R1 и С1.
Обърни внимание обаче много е вероятно плейърът ти да е с минус на маса и ще ти трябва друга батерия за предавателя, а и не храни високи надежди за качеството Smile
Успех , ако има още нещо питай.
А забравих може да се наложи да си поиграеш с нивото на сигнала но това е бял дерт при всяко положение плейъра ще има по силен от микрофона.
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо изхвърляш R1, през него се захранва електретния микрофон.
После трябва да се направи подходящ делител, защото сигнала от плеъра е с много пъти по-високо ниво от това на микрофона. За целта запояваш един тример, примерно 10К на мястото на микрофона - единия краен извод към минуса и средния извод към входа на у-вото, а изхода от плеъра включваш - маса към минуса и активния край към другия край на тримера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Май трябва да се махне цялото стъпало с Т1.
Върнете се в началото
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

ако се премахне Т1 честотата на предавателя ще стане по капризна за настройка ще почне да "бяга" Rolling Eyes добре е също да пробва и с тример различни от 10к , примерно 47-100к
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Юли 04, 2006 2:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези схеми са толкова капризни, че колкото да си играеш да ги усъвършенстваш винаги ще има недостатъци. Ако подаваш сигнал от изхода за слушалко може да се наложи делител дори и без Т1 да го има в схемата.Той освен буфер се явява усилвател и става прекалено чувствителна схемата. Почти съм сигурен че въпросната платка не е разработена/направена по правивалата за ВЧ монтаж. Поради тази причина дори и да го има няма да има голям смисъл, така че по-добре според мен без Т1. Трябва да се добави разделителен кондензатор поне 150-220 nF.

Мога да предложа подходяща схема на моя сайт http://selectronics.hit.bg тя също е монофонична. Тя е почти същата но има чиста честотна модулация с варикап което е предпоставка за по-голямо качество. Но тия схеми за да работят добре трябва да са много добре екранирани. За целта най-добре се взима двойно фолиран текстолит. Горната част се нарязва на квадрати универсална платка. Отстрани по крайните проводници се запоява проводник който е маса и е свързан и със долното фолио, на възможно повече места. Захранването го подава през дросел, например навит на високоомен резистор със тънак ПЕЛ. Връзката с антената е най-добре да бъде индуктивна(твърд проводник запоен на маса преминаващ през бобината, другия край запоен към антената) Дори е възможно силата на сигнала да е достатъчна и да не е необходима антена (все пак разстоянието е 1-2м). Още по добре е да се запои тънка ламарина по ръба на платката като се оформя кутийка, дори и капак. Но това не е толкова наложително. Въпроса е да се използва по възможност по голяма бобина, т.е. По-дебел проводник на по голям диаметър. Така се повишава стабилността. В повечето схеми се предлага 0.5-0.7мм но аз използвам 1.3-1.4мм. 7,5мм диаметър на бобината 4 или 5 нав върху молив. Мога да сложа и снимки. На входа също съм предвидил дросел.
Върнете се в началото
lio Kler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Юли 06, 2006 15:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Не го прави. Най-малкото, защото е моно. Качеството ще е далеч дори и от това на радиото. Няма ли начин да му подадеш сигнал та тоя касетофон (в краен случай - с адаптерна касета) ?
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 06, 2006 15:25    Заглавие: Отговорете с цитат

lio Kler написа:
.... (в краен случай - с адаптерна касета).... ?

Smile
edims написа:
.... Имам CD плеър в колата и искам да ползвам този радиомикрофон като го включа в мп3-плеъра ми, и да уловя сигнала с тунера на CD-то....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lio Kler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 06, 2006 18:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбирам, но НЯМА СМИСЪЛ. Качеството ще е отчайващо. Зависи всъщност какво искаш де. Ако си любител на MP3 128kbps, може и да ти хареса. Тури си един механичен чук вместо суббуфер и давай.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Юли 06, 2006 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми качеството ще зависи от МР3 плеъра, не мисля, че радиомикрофона ще развали звука. Поне аз като съм правил и съм го свързвал към компютъра смятам, че не влошава качеството. Но затова има вариант и със варикап - чиста честотна модулация (при другия вариант има паразитна амплитудна) за тези които искат съвсем добро качество, аз лично обаче не съм забелязъл разлика и в двата варианта.
Върнете се в началото
lio Kler
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 07, 2006 20:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако искате да си усложнявате живота - действайте! Shocked Аз не бих си направил подобна играчка. Cool
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети